Rotary Nederland

Het onstaan van de Rotary in Nederland

Het was de Nederlander Jan van Tijen die in het voorjaar van 1920 van het hoofdbestuur in Chicago de machtiging ontving om in Amsterdam een Rotaryclub tot stand te brengen. Van Tijen had indrukken van Rotary opgedaan tijdens zijn verblijf van zestien jaar in de Verenigde Staten. Door zijn lidmaatschap van RC Port Arthur bezocht hij de jaarlijkse conventie en dat zette hem aan het denken over de oprichting van een Rotaryclub in Nederland.

Hij schreef daarover aan enkele vrienden in zijn vaderland en vond in Anton Verkade en Bert Snijders bereidwillige medewerkers. Beide waren bekend met het concept van Rotary. George Brusse voegde zich even later bij het drietal en vanaf december 1921 besloot men elke dinsdag gezamenlijk te lunchen. Om een echte Rotaryclub te worden zocht men naar leden, wat niet altijd gemakkelijk was.

Op 20 november 1922 echter hadden de pioniers voldoende geschikte mannen voor het Rotarydenkbeeld gewonnen om een club tot stand te laten komen. John Bain Taylor (RC Londen) installeerde de club in wording met Verkade als voorzitter en Van Tijen als vice-voorzitter.Oprichters Rotary Nederland

V.l.n.r.  Bert Snijders, Anton Verkade, Jan van Tijen, George Brusse

Rotaryclubs in Nederland maken deel uit van het wereldwijde netwerk van Rotary International (RI). rotary districtenNederland is verdeeld in 7 districten die elk worden geleid door een gouverneur. Rotary in Nederland telt ongeveer 500 clubs met in totaal ruim 20.000 leden. Klik hier om naar de website van Rotary Nederland te gaan.

terug naar Rotary Doesburg