Evenementen

De Doesburgse Mosterdsoepwedstrijd maakt een comeback. Op 30 maart vindt de wedstrijd tussen 10 horecaondernemers plaats en op 23 april worden de winnaars bekendgemaakt.

Wijlen Jan Strating startte de soepwedstrijd om de Doesburgse mosterd verder op een voetstuk te plaatsen en om reuring in de binnenstad te krijgen. Na zijn overlijden en de coronamaatregelen verdween de soepwedstrijd van de Doesburgse evenementenkalender.

Dit jaar is de Doesburgse Mosterdsoepwedstrijd terug. Tien horecabedrijven strijden in drie categorieën: vegetarisch, vlees en vis. De organisatie van de wedstrijd is opgepakt door Rotary Doesburg.

Gasthuiskerk
Op 30 maart vindt van 13.15 tot 15.30 uur de wedstrijd plaats in de Gasthuiskerk, waarin 10 (horeca)ondernemers strijden voor de beste mosterdsoep vegetarisch, vis en vlees. Deze wedstrijd is openbaar en belangstellenden kunnen een kijkje nemen

We hebben de horecaondernemers gevraagd om één kop soep aan te leveren voor de presentatie. De soep wordt naast diverse smaakcriteria, ook beoordeeld op presentatie. Verder leveren zij van alle de drie categorieën hun soepen aan. Wij hebben de ondernemers gevraagd om een onbekende de soep te laten brengen, bijvoorbeeld een leerlingkok of een stagiair(e), zodat de jury niet beïnvloed wordt’, aldus Ineke Dingemans namens de organisatie.

Markt
Op 23 april worden de prijzen per categorie uitgereikt en wordt de soep verkocht. Er zal muziek zijn en de deelnemende ondernemers leveren 30 liter soep aan. Dingemans: ‘We verkopen tevens potjes mosterd met een recept voor mosterdsoep en een nieuw product van de Mosterdfabriek wat op 23 april in première gaat. We maken hier een feestelijk moment van. De soepen kunnen geproefd worden en worden verkocht in een kraam bij de markt Doesburg’.

Het nieuwe product van de mosterdfabriek betreft een zoete mosterdsaus. Eerder dit jaar kondigde eigenaar Timon Houwers van de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek in HanzeTalk bij DoesburgDirect.nl de productinnovatie aan. Op 23 april om 12.00 uur wordt de zoete mosterdsaus nader geïntroduceerd.

De deelnemende bedrijven aan de Doesburgse Mosterdsoepwedstrijd zijn:

• Eetcafé Bruut
  • Proeverij De Stadstuin
  • Restaurant De Liefde
  • Brasserie de Poort
  • Restaurant De Waag
  • Bakkerij Sonja
  • Bakkerij Bertram
  • Het Gildecafé
  • Lunchroom La Fleur
  • Restaurant de Kade

De jury bestaat uit:

• Mieke Schoenmakers. Docent bij Aventus Apeldoorn, eigenaar van Smaakidee voedingsadvies uit Ellecom en hobbykok.
  • Marcel de Brouwer. Oud-horecaondernemer, hobbykok, eigenaar van De Brouwer aannemersbedrijf uit Ellecom, Rotarylid van de club Veluwezoom en echtgenoot van Dorine van Door-mode uit Doesburg.
  • Lambracht De Jonge. Freelance chef-kok, cateraar, private dining, huiskok op Kasteel Biljoen uit Velp.
  • Tamara Verhey. Fotograaf uit Doesburg en schrijver van het boek ‘Of je mosterd lust!’.
  • Michiel Beltman. Oud-docent Vakschool Wageningen, chef-kok, oprichter van Liemers Trots (distributiekanaal van lokale producten) en restaurant Eet-lokaal uit Zevenaar, horeca-adviseur en coach.